Kirkkovaltuuston kokous pidettiin 1. marraskuuta 2023. Kokous oli itselleni mielenkiintoinen, sillä en osallistunut kokoukseen seurakunnan luottamushenkilönä, vaan talouspäällikön viran sijaisena. Olen toiminut Kärsämäen seurakunnan vs. talouspäällikkönä syyskuun lopusta alkaen. Talouspäällikön viran hoidon aikana en hoida seurakunnan luottamustehtäviä. Päätin, että kirjoitan kuitenkin kirkkovaltuuston kokouksesta.
 

Kokouksen asioina olivat tuloveroprosentti vuodelle 2024, seurakunnan taloussääntö ja hautaustoimen ohjesääntö & hautainhoitorahaston säännöt. Tuloveroprosentiksi päätettiin 1,8 %, joka on ollut sama jo muutaman vuoden ajan. Seurakunnan taloussäännön hyväksymisessä oli lähinnä kysymys teknisistä päivityksistä uuden kirkkolain johdosta. Kirkkovaltuusto oli viime vuonna hyväksynyt taloussäännön. Esittelin myös hautaustoimen ohjesäännön ja hautainhoitorahaston säännöt.

 

Muissa asioissa Ilkka Saari tiedusteli Paanukirkon tervauksesta, josta on keskusteltu kevään kirkkoneuvoston kokouksessa. Asia on vielä auki. Anne Andersson ehdotti siirtymistä sähköisiin kokousaineistoihin. Päätöksenä tuli, että halukkaille tulostetaan kokousaineisto kokouspaikalle. Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Raimo Kielenniva totesi minun toimivan Kärsämäen seurakunnan vs. talouspäällikkönä ja ehdotti kirkkovaltuuston valitsevan kirkkovaltuuston varapuheenjohtajan minun viransijaisuuteni ajaksi. Ilkka Saari esitti Anne Anderssonia ja hänet valittiin yksimielisesti.

 

Ilmoitusasioissa kirkkoherra Heikki Valkama ilmoitti jäävänsä eläkkeelle 31.1.2025 ja sitä ennen hänellä on pitämättömiä lomia.

 

Tässä vaiheessa kerron, ettei kirkkovaltuuston varapuheenjohtajan päätös mennyt oikein. Ensiksi, varapuheenjohtajan paikka ei ole auki. Minun tilallani kirkkoneuvoston jäsenen paikkaa hoitaa varajäseneni Saara Kallinen. Kirkkolain mukaan luottamushenkilö ei menetä vaalikelpoisuuttaan toimielimeen, jos hänet otetaan 3 §:n 2 ja 3 momentissa tarkoitettuun palvelussuhteeseen enintään kuuden kuukauden pituiseksi määräajaksi. Palvelussuhteen kestäessä hän ei kuitenkaan saa hoitaa luottamustointaan.

 

Viransijaisuuteni kestää maksimissaan puoli vuotta eli minun ei tarvitse pyytää eroa seurakunnan luottamustehtävistä, mutten hoida näitä tehtäviä viransijaisuuteni aikana. Olen tämän ilmoittanut julkisesti ja muutamalle muulle ihmisille, jotka ovat kysyneet asiaa. Toiseksi, kirkkoneuvosto ei ole valmistellut mahdollista varapuheenjohtajan valinnan asiapykälää.

 

Vuoden viimeinen kirkkovaltuuston kokous pidetään todennäköisesti joulukuun puolella, jolloin asiana on muun muuasa vuoden 2024 talousarvio.