Pohjois-Pohjanmaan Keskustan jäsenvaalien tulos on julkaistu. 8 eniten ääniä saaneet ehdokkaat pääsevät automaattisesti ehdokaslistalle. Sijoilla 9–15 on viiden ehdokkaan muutosoikeus. Jäsenvaaleissa piti äänestää kolmea eri ehdokasta, muussa tapauksessa äänestyslippu hylättiin.

Teen muutaman havainnon vaalituloksesta.

Istuvat ja jatkokautta hakeneet kansanedustajat (Pekka Aittakumpu, Mikko Kinnunen ja Hanna-Leena Mattila) saivat eniten ääniä. 8 eniten äänten saaneiden joukossa on kolme agrologia (Timo Mehtälä, Jari Ahlholm ja Liisa Ojantakanen), jotka kaikki ovat vierekkäisiltä paikkakunnilta. Tästä agrologikolmikosta voi tehdä huomion, että he kampanjoivat ahkerasti ja heidän vaaliteemoissaan oli maatalous, yrittäjyys ynnä muu kotimaisuuteen liittyvät teemat. Vaalituloksesta on kommentoitu, että kyseessä oli perinteisen keskustapolitiikan voitto. Vielä lisäyksenä, että kuhmolainen kansanedustaja Tuomas Kettunen on myös agrologi, niin Oulun vaalipiirin keskustalaista ehdokkaita 4 on agrologeja.

Oulun eteläisen alueelta on tulossa 5 kansanedustajaehdokasta ja Siika-Pyhäjokilaaksosta on neljä ehdokasta. Mahdolliset muut ehdokkaat olisi hyvä löytää muualta päin maakuntaa. Esimerkiksi Ylivieskan, Nivalan ja Kalajoen kuntien alueelta tarvitaan kansanedustajaehdokas.

Oulun seudun tilanne ei ole ollut minulle yllätys. Arvioin, että istuva kansanedustaja Pekka Aittakumpu ja Lauri Nikula menestyivät parhaiten Oulun seudulta heidän tunnettavuuksien johdosta. Kuitenkin Oulusta tarvitaan hyviä ehdokkaita, jotta saisimme oululaisia äänestäjiä, mutta jonkunlaisen arvion voi tehdä jäsenvaalien tuloksesta.

Olga Oinas-Panuman tulos oli hyvä. Pudasjärven kuntavaalien 2021 eniten saanut ehdokas ja hyvinvointialueen vaaleissa menestynyt pääsee ehdokkaaksi. Koillismaalta on mahdollisuus saada kansanedustaja, jos samanlainen meno jatkuu. Nythän Koillismaalta ei ole kansanedustajia.

Kokonaisuudessaan äänestäjien määrä laski verrattuna neljän vuoden takaiseen jäsenvaaleihin. Muutamissa kunnissa äänestysaktivisuus kuitenkin ylitettiin neljän vuoden takaisesta kuten Kärsämäellä. Tähän vaikuttaa erilaiset seikat, kuten oliko paikkakunnalta jäsenvaaliehdokas ja miten äänestysaikoja ja -paikkoja oli tarjolla.

Pohjois-Pohjanmaan Keskustan piirikokous päättää lauantaina 24. syyskuuta eduskuntavaalien ehdokkaista. Sen lisäksi piirihallituksessa on oikeus nimetä yksi ehdokas.

Ehdokkaiden menestykseen eduskuntavaaleissa vaikuttaa heidän vaalityönsä ja millaisen vaalikampanjan he tekevät. Samalla kuitenkin vaikuttaa Keskustan valtakunnallinen tilanne ja mihin maailma menee. Keskustan menestykseen vaikuttaa miten puolue uskaltaa puhua kansalaisten ongelmista (inflaatio, polttoaineiden hinta, sähkön hinta yms.) ja löytää niihin ratkaisuja. Keskusta menestyy olemalla vahva maakuntien puolue, jolla on omanlaisensa poliittinen linja.

Pohjois-Pohjanmaan Keskustan jäsenvaalien vahvistettu tulos:

Mikko Kinnunen1051
Pekka Aittakumpu989
Hanna-Leena Mattila863
Timo Mehtälä698
Jari Ahlholm423
Olga Oinas-Panuma364
Liisa Ojantakanen354
Lauri Nikula352
Anni-Inkeri Törmänen341
Matti Heikkilä340
Marjut Lehtonen327
Markus Jaatinen298
Antti Ollikainen284
Paula Haapakoski247
Marika Hannula236
Hanna Nikupaavo232
Ville Mykkänen208
Ira Toppinen203
Merja Rasinkangas174
Olli Heikkilä136
Esa Karjalainen126
Eveliina Leskelä122
Merja Paloniemi119
Markus Kuotesaho101
Susanna Kisner94
Niilo Isokangas91
Pekka Huhtala76
Virpi Räisänen51
Simo Laukkanen46