Kirkkovaltuusto piti järjestäytymiskokouksen keskiviikkona 11. tammikuuta. Asioina olivat henkilövalinnat tälle valtuustokaudelle kuten kirkkovaltuuston puheenjohtajisto ja kirkkoneuvosto vuosille 2023-2024 ja seurakunnat johtokunnat vuosille 2023-2026. Kokouksessa olivat paikalla lähes kaikki valtuutetut paitsi Arvi Ylikangas.

Kokousta johti kirkkovaltuutetuista vahvin eli Alpo Lehtola.

Kirkkovaltuuston puheenjohtajaksi valittiin Raimo Kielenniva yksimielisesti. Kirkkovaltuuston varapuheenjohtajasta joudutaan käymään vaali, sillä Marketta Lapiolahti esitti tehtävään Alpo Lehtolaa ja Anne Andersson esitti minua. Voitin Alpon äänin 8-6. Tämän jälkeen kokousta lähti vetämään Raimo Kielenniva.

Kirkkoneuvoston varapuheenjohtajaksi valittiin Ilkka Saari yksimielisesti.

Kirkkoneuvoston jäsenistä käydään vaalit. Kirkkoneuvostoon oli esitetty Alpo Lehtolaa, Anne Anderssonia, Kari Seppälää, Riitta Rististä, Marketta Lapiolahtea, minua, Tuija Loukkolaa ja Atte Aittolaa.

Äänestyksen tulos on seuraava: Anne 14 ääntä, Tuija 14 ääntä, Kari 13 ääntä, Riitta 11 ääntä, Marketta 11 ääntä, minä 8 ääntä, Atte 8 ääntä ja Alpo 5 ääntä. Koska minun ja Aten äänimäärä on sama ja kyse on viimeisestä paikasta, niin meidän välillä arvotaan, jonka minä voitan. Minulle häviö Atelle ei olisi ollut ongelma. Kirkkoneuvoston varajäsenet valittiin yksimielisesti.

Kirkkoneuvosto 2023-2024

Jäsenet

Varajäsenet

Varapuheenjohtaja Ilkka Saari

Esko Ristinen

Tapio Myllymäki

Saara Kallinen

Marketta Lapiolahti

Jaana Hyytinen

Anne Andersson

Ari Mikkola

Kari Seppälä

Marko Tiikkainen

Riitta Ristinen

Eeva Rautakoski

Tuija Loukkola

Marko Ahola


Kirkkoneuvoston valinnan jälkeen valittiin puheenjohtajat, jäsenet ja varajäsenet kolmeen eri johtokuntaan. Näistä diakoniatyön sekä lapsi- ja nuorisotyön johtokunnat valittiin yksimielisesti,

Diakoniatyön johtokunta 2023-2026

Jäsenet

Varajäsenet

Puheenjohtaja Marketta Lapiolahti

Marja Karkulehto

Marko Tiikkainen

Aino Jussila

Esko Ristinen

Pentti Niemiaho

Paula Pentikäinen


Tuija LoukkolaLapsi- ja nuorisotyön johtokunta 2023-2026

Jäsenet

Varajäsenet

Puheenjohtaja Mira Aittola

Heidi Järvenpää

Eeva Rautakoski

Atte Aittola

Jaana Hyytinen

Tiina Pesonen

Ilpo Hautakangas


Marko Ahola
Lähetystyön johtokunnan puheenjohtajasta käydään vaalit, sillä Alpo Lehtola esittää Kaarina Lehtolaa puheenjohtajaksi, ja minä esitän puheenjohtajaksi Anne Anderssonia. Anne sai 9 ääntä ja Kaarina 5 ääntä, joten Annesta tuli lähetystyön johtokunnan puheenjohtaja. Lähetystyön johtokunnan jäsenten ja varajäsenten valinta hyväksyttiin yksimielisesti.

Lähetystyön johtokunta 2023-2026

Jäsenet

Varajäsenet

Puheenjohtaja Anne Andersson

Tapani Kopsa

Aila Ohtamaa

Mikko Laitila

Ari Mikkola

Pirjo Murtomäki

Matti Puranen


Tuija LoukkolaHenkilökohtaisesti analysoin tätä kokousta yhdeksi kovimmista kokouksista, mihin olen osallistunut. Äänestäminen ja vaalit kuuluvat kuitenkin demokratiaan, jos asioista tai henkilövalinnoista ei olla yksimielisiä. Ei äänestämisessä sinänsä ole mitään dramatiikkaa.

Haluan kuitenkin kommentoida paikkajakoprosessia Keskustan ehdokaslistan vastaavana. Keskustan ehdokaslistalta on valittu seurakunnan luottamushenkilöiksi ensin heitä, jotka olivat ehdolla seurakuntavaaleissa. Tällä priorisoinnilla haluttiin arvostaa ehdokkaana olemista ja luottamuksen saamista äänestäjiltä. Kun ehdokkailta oli kysytty kiinnostukset, niin aloitettiin täydentämään muiden jäsenten osalta toimielimet tasa-arvolain puutteissa. Jokaiselta ehdolla olleelta kysyttiin kiinnostusta eri tehtäviin. Toimielinten puheenjohtajat haluttiin valita ensisijaisesti valtuutettujen joukosta, jotta keskusteluyhteys valtuustoon kanavoituisi heidän kauttaan.

En tehnyt paikkajakoesitystä yksin, vaan vaalien jälkeen Anne Andersson tarjoutui mukaan prosessiin. Kiitokset Annelle kaikesta avusta mitä olen saanut tämän. Kiitokset myös muille ihmisille, jotka ovat olleet prosessissa mukana ja antaneet apunsa.

Näillä henkilövalinnoilla aloitetaan Kärsämäen seurakunnan luottamusasioiden hoitaminen vuonna 2023.