Vuosi 2020 on ollut erilainen kuin luultiin. Suurimpana asiana on koronavirus, joka on vaikuttanut koko maailmaan. Koronavirus on vaikuttanut luottamustoimiin: kunnanvaltuuston kokouksia on peruuntunut kevätkaudella, kirkkovaltuuston kokous pidettiin kirkossa ja siitä lähetettiin videolähetystä, Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirikokous on siirretty syksylle ja Keskustan puoluekokous pidetään syksyllä Oulussa eikä kesällä Vantaalla. Kevään aikana olen tehnyt Twitter-tilin: @TapioMyllymaki

Vuoden 2020 alkupuolisko oli erilainen kuin mitä ennakoimme vuoden alussa. Suurimpana muutoksentuojana oli koronavirus, joka on vaikuttanut koko maailmaan. Koronavirus on vaikuttanut myös niin kunnan, seurakunnan kuin puolueenkin luottamustoimiin:
Kunnanvaltuuston kokouksia peruuntui useampia kevätkaudella (3 kokousta on peruttu), kirkkovaltuuston kokous pidettiin kirkossa ja siitä lähetettiin videolähetystä, Pohjois-Pohjanmaan Keskustan piirikokous on siirretty elokuulle ja Keskustan puoluekokous pidetään syyskuun alussa Oulussa (alkuperäinen aikataulu oli kesäkuussa Vantaalla).

Kunnanvaltuuston kokouksissa on esityslistan asioiden lisäksi keskusteltu muista ajankohtaisista asioista; aina Kärsämäen asioista Suomen asioihin. Joskus on ollut esim. kunnanjohtaja Esa Jussilan katsauksia. Kunnanvaltuuston kokouksien perumisen vuoksi kesäkuun kunnanvaltuuston kokouksessa olisi ollut tavanomaisemmin enemmän keskusteltavia asioita. Kärsämäen kunnan tilanne on hyvä. Vuoden 2019 tilinpäätös oli ylijäämäinen, seitsemäs ylijäämäinen tilinpäätös putkeen.

Kesäkuussa kunnanhallitus esitti ja kunnanvaltuusto päätti, että kunnanvaltuuston kokouksien videoinnista päätetään seuraavalla valtuustokaudella. Taustalla oli toukokuussa pidetty kuntalaisten ilta, josta lähetettiin livelähetystä. Illan aikana kommentoitiin, että kunnanvaltuuston kokouksetkin voitaisiin videoita. Lopuksi kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Anttila totesi, että asia (kunnanvaltuuston kokouksien videointi) pistetään korvan taakse. Tästä lähti ehdotus, että kunnanvaltuuston kokouksia alettaisiin videoimaan.

Kärsämäellä ei ole valtuustosalia, vaan kunnanvaltuusto kokoustaa pääsäännöllisesti Kärsämäki-salissa Frosteruksen koululla. Siellä ei ole pöytämikrofooneja, joten ne olisi syytä hommata. Kunnanvaltuuston kokouksien videoinnilla voi olla vaikutusta valtuuston kokouksien sisältöön; lisääntyykö keskustelun määrä vai väheneekö keskustelu. Toisaalta, muuttuisivatko kunnanvaltuuston kokouksien keskustelut erilaisemmiksi, esimerkiksi puheenvuorot olisivat enemmän kohdistettuja kokouksien seuraajille. Puhumattakaan niistä, jotka eivät uskaltaisi puhua kameran edessä. Kunnanvaltuuston kokouksien videoinnista ei ole käyty laajempaa taustakeskusteluita, esimerkiksi valtuustoryhmien kesken tai valtuuston iltakouluissa (koronan aikana ei ole ollut valtuuston iltakouluja). Itselleni valtuustojen kokouksien videointi ei ole ongelma, mutta miten käy valtuustojen kokoushengelle ja keskustelukulttuurille. Lopuksi, kirjoitin toukokuun kirkkovaltuuston kokouksesta ja sen videoinnista seuraavasti:
”Mitä tästä kirkkovaltuuston kokouksesta pystyi oppimaan? Ainakin sen, ettei kunnanvaltuustojen kokouksia kannata lähteä suoraan videoimaan ilman kunnollista valmistelua.”

Lopuksi kerron kesäkuun kunnanvaltuuston kokouksesta yhden tilanteen. Kunnanvaltuuston kokouksen pöytäkirjantarkistajiksi oli valittu Timo Littow ja Antti Pekkala. Tilinpäätöksen käsittelyn jälkeen pidettiin tauko. Tauon jälkeen oli tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2019, jota esittelin kunnanvaltuustolle tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajana ja sihteerinä. Esitykseni sai kehuja kunnanvaltuustolta. Ennen esittelyä kysyin, että missä Timo Littow on, johon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Esko Ristinen vastasi, että hänellä oli asiallinen syy poistua kokouksesta.
Kokouksen muissa asioissa hoksasin, että Timo Littow oli toinen pöytäkirjantarkistajista ja pyysin puheenvuoroa, jossa mainitsin asiasta. Minut valittiin pöytäkirjantarkistajaksi niihin pykäliin, joissa Timo Littow ei ollut paikalla. Kokouksen jälkeen saan kiitosta sekä tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen esittelystä että pöytäkirjantarkastajan tilanteesta.

Toivotan hyvää kesä blogini lukijoille!