Haluan kiittää kaikkia seurakuntavaaleissa äänestäneitä. Keskustan ehdokaslista sai 13 paikkaa ja muutamalla lisä-äänellä olisi tullut 14. paikka. Itse sain 13 ääntä ja kolmas kirkkovaltuustokausi on edessä.

Kirkkovaltuusto kokousti keskiviikkona 23. marraskuuta ja kyseessä oli tämän kauden viimeinen kirkkovaltuuston kokous. Kokouksen asioina olivat johtokuntien pienentäminen, talousarvio vuodelle 2023 & talous- ja toimintasuunnitelma vuosille 2024–2025 ja lisätalousarvio vuodelle 2022. Kokousta oli seuraamassa lähes kaikki uudet kirkkovaltuutetut. Eniten keskustelua käytiin johtokuntien pienentämisestä ja talousarviosta vuodelle 2023.

Hieman johtokuntien pienentämisen päätöksen taustasta. Kärsämäen seurakunnassa on kolme johtokuntaa, joiden kokoonpano on 7 varsinaista jäsentä ja 3 ei-henkilökohtaista varajäsentä. Johtokuntien pienentämisen ehdotus oli tullut minulta. Ehdotin, että johtokuntien kokoonpanot voisivat olla 5 varsinaista jäsentä ja kolme ei-henkilökohtaista varajäsentä. Tämä helpottaisi kokouksien päätösvaltaisuutta ja johtokuntiin ei ole oikein ollut tunkua. Osittain se johtunee myös, ettei johtokunnilla ole niin vahvaa asemaa kuin lautakunnilla kunnan puolella.

Kirkkovaltuuston jäsenet puolsivat aloitettani. Puheenvuoroissa asiaa kannattivat muun muassa Markku Koski, Marko Tiikkainen, Tuija Loukkola ja Alpo Lehtola. Kirkkovaltuusto keskusteli samalla kokouskutsujen laittamisesta. Kerroin, että miten lapsi- ja nuorisotyön johtokunnassa päätettiin muuttaa kutsumista ja kuinka ideaalinen ajatus oli, että kokouskutsu tekstiviestillä, kokousmateriaali sähköisesti ja paperisena paikan päällä. Kirkkovaltuusto hyväksyi johtokuntien pienentämisen viiteen jäseneen ja kolmeen ei-henkilökohtaiseen varajäseneen.

Talouspäällikkö Mirja Koivusalo esitteli talousarviota vuodelle 2023 ja toiminta- ja taloussuunnitelmaa vuosille 2024–2025. Seurakunnalla on tiukka taloudellinen tilanne. Talousarviossa oli muun muassa Marko Tiikkaisen tekemä aloite partion avustamisesta kohonneiden kustannuksien vuoksi. Avustuksen summa on ensi vuonna 1 500 euroa eli korotusta 500 eurolla. Keskustelua käytiin seurakunnan viestinnästä ja tiedottamisesta. Markku Koski toivoi, että Kärsämäen kunta ja Kärsämäen seurakunta jatkaisivat yhteistyötä lasten ja nuorten asioista. Kirkkovaltuusto hyväksyi ylijäämäisen talousarvioesityksen ja lisätalousarvion 2022.

Muissa asioissa Markku Koski kiitti hyvästä yhteistyöstä ja toisti toiveensa yhteistyöstä kunnan ja seurakunnan välillä nuorten asioissa.

Tulen jatkamaan kirkkovaltuuston kokouksista kirjoittamista. Blogini ovat saaneet kehuja, koska kerron asioista, miten ne käsiteltiin kirkkovaltuuston kokouksissa ja kerron pidetyistä puheenvuoroista.